"Сав мисаони (духовни),свет представљен је тајанствено у символичним сликама у свету чувственом за оне који имају очи да виде; и сав свет чувствени закључен је у свету мисаоном" (М. Исповедник: Тајноводство, глава II). То виде они који имају очи да виде, што значи: који су писмени те знају да читају по смислу, или, другим речима: којима је духовни вид отворен те могу да гледају духом духовно, а не само телесним очима телесно. (Свети владика Николај Велимировић: Символи и сигнали, стр. 13)

Скочко "Сазвежђа З" : Из бескрајних сфера

Квака , Свилен конац, Међу нама,ЦртаАМБЛЕМ,ДИЦА СЗ,Другачија Србија,Уметност дијагнозе ,Делта Заветина ,Лоза рашљара,Четвртак,Стооке новине,ЈАВНОСТ,ИЗВОДИ,БАЛКАН,ЦВИКЕР, Вечити календар,Турбан,Заставица,Оличење немогућег,Цариградским друмом,Брест,,Дибидус,ШОДЕР,Паукова мрежа,УЕРКА 1,Ђавољакапија,ВРТИБОГ,МАГАЗА Заветина,МАСКЕ,Између митарења чудовишта и уметности будућности ,Cogito,Универзална библиотека,Балкански синдром ,ТРЕЋА СРПСКА РЕНЕСАНСАПисци са добром адресом,Дукат,Наши поседи,Врата Звижда,Архипелаг БЕЛАТУКАДРУЗ,АЛМАНАХ,КРЊА историја,Балкански шпијуни,БУЏЕТ,Кругови САЗВЕЖЂА З,Бездана уметност,Ластавичји ибришим,Администрација НЕЧИСТЕ КРВИ,ОЧЕ НАШ...,Бела и шарена Србија ,Запис ,Тзв. Академија ФЕНИКС,BALKAN ORIENT PRESS+,ПРЕЛЕГАТ.Савет за визије ,УЗДУЖ И ПОПРЕКО,АФРОДИЗИЈАК,Фонд „ЗАВЕТИНА“...,САЛАШ СЕВЕРАЦА.Знак препознавања,АЛАЈБЕГОВА С(А)ЛАМА,Посебна породична заветина,РЕНЕСАНСА,КОМПАС, ,ВРЗИНО КОЛО,ПЕСМЕ ИЗ РОМАНА,Себични музеј,МАЈМУНСКА ЗАВЕРА ,Музеј српских ренесансних духова,МОБАРОВ, ,Ново Друштво "СУЗ",Библиотека ВЕЛИКИХ ПРЕТЕЧА,Библиотека ЗАВЕТИНЕ(1),Библиотека ЗАВЕТИНЕ (2),Библиотека COGITOБиблиотека ПРЕТЕК 1,Библиотека ПЕЛАЗГИОНБиблиотека ЗАТИМ, ПРЕМА СВЕТЛОСТИБиблиотека: Из заоставштине,КОГИТОКЛУБ,Библиотека Дефтердарова капија,Библиотека АМБЛЕМ ТАЈНОГ ПИСМА СВЕТА,Архив у оснивању, 2ТАЛОГ,Библиотека СЕНКА ЧИПКЕ ,(У огледалу) Библиотека "Мадоне Одјека",Библиотека ВЛАШКА ГОЗБА,ПРВА СРПСКА РЕНЕСАНСА | "Сузовци", лист, (покренут у) пролеће 2007.Контакт,Северци,Мирослав Лукић - YouTube Канал ЗАВЕТИНЕ,Библиотека БЕЛА ТУКАДРУЗ

.

.
.

ИМАГИНАРНА РЕДАКЦИЈА

Да ли је могуће створити једну Скоро имагинарну редакцију Сазвежђа З од барем хиљаду сталних и повремених сарадника, који живе не само у Србији и на Балкану, у Европи, већ широм ове планете на којој живимо? На којим основама, одмах ће питати, евентуални сарадници. Па, вероватно, за почетак, најуопштеније речено, на основама интелигенције и фантазије. Сатеран у своје време, као уредник "Заветина", у гето малих тиража, видео сам, захваљујући интернету и електронским издањима, да има више него што се може замислити квалитетних људи, апсолутно непознатих најширој јавности, али особа драгоцено различитих, сензибилних, широких интересовања, која се повремено испоље на тзв. друштвеним мрежама, у препоручивању и овидљавању - много чега што би остало непознато, сакривено, потиснуто, девалвирано, затрпано стихијом официјализма или инерције. Не мислим само на писце. И не позивам никог, да се разумемо; сам ћу покушати да откривам и препоручујем понешто од онога, што би могло,да подстакне, на покушај стварања једне скоро имагинарне редакције... - Списак прихваћених чланова ИМАГИНАРНЕ РЕДАКЦИЈЕ је тајна. Видљив је само врх тога леденог брега... издавач (БелаТукадруз)

Мој школски Вергилије!

Мој школски Вергилије!
Датирано: 20.августа 1944.

ЗАВЕТИНА

ЗАВЕТИНА
Дневник непознате, друкчије Србије

.

.
.

он, онај, тај

Онај који се има родити
већ постоји у свету
                                                                                        
..
..
ПРОСВЕТА  - сучељавање  -  Горановић -Миленковић


Све неистине Миленковића  27. март 2017. 19:41 |Реаговање: Небојша Горановић, привремени заступник капитала И. П. "Просвета"

 Књижара "Геца Кон",  Фото М.ЛабудовићКњижара "Геца Кон", Фото М.ЛабудовићСРОДНЕ ВЕСТИ
"Просвета" у раљама стечајне мафије?
ПОВОДОМ текста "Просвета у раљама стечајне мафије?", објављеног 26. марта у "Вечерњим новостима", нашој редакцији обратио се Небојша Горановић, привремени заступник капитала И. П. "Просвета". - Без икаквих доказа и чињеница директор Друштва (Драган Миленковић) изнео је низ неистина, патолошких лажи и клевета, којима је циљ да се укаља мој неспорни људски и професионални кредибилитет, а због мог јасног и отвореног неслагања са начином вођења и пословања Друштва. Више од 35 година обављам најзначајније функције у привреди без иједне мрље у каријери - каже Горановић, и додаје: - Свој нерад, нестручност и лоше пословне резултате директор Миленковић покушава да одбрани нападајући друге. Три године производи пословне губитке, не извршава пословне планове, не решава питање залиха, опструише рад привременог заступника капитала. Без нових пословних идеја и квалитетних пословних ангажмана, маргинализовао је Одбор директора, а они мирно посматрају пословно урушавање "Просвете".
Горановић истиче да је тражио и да ће поново тражити од надлежних државних органа да провере све наводе из овог текста и све друге аспекте пословања Друштва.
- Пословни резултати јасно указују да господин Миленковић нема менаџерски потенцијал и у пракси остварене резултате да би могао успешно водити пословање "Просвете". Својом неспособношћу и лошим пословним резултатима води "Просвету" у пословни суноврат, а угрожени су имовина и капитал Друштва. Као врхунац његове привредничке имагинације и визије стоји затварање реномиране књижаре "Либеро" чији је некадашњи простор издат у закуп продавници месних производа. У чланку тражи помоћ за реновирање књижаре "Геца Кон" од државе и добротворних организација иако су државни повериоци више од 200 милиона конвертовали у капитал - тврди Горановић. 
У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ
ОДГОВОРНО тврдим да сам своју функцију председника Одбора и привременог заступника капитала вршио у складу са овлашћењима из закона, а мој захтев за исплату накнаде утемељен је на члану 44. Закона о приватизацији и члану 20 УППР-а. Сви остали наводи из чланка који се односе на моју личност су лишени логичког и чињеничног основа. Против директора Миленковића због изнетих неистина и клевета поднећу кривичну пријаву - каже Небојша Горановић.


                                                       _____________
Директор Драган Миленковић
УЗ најгоре могуће квалификације, Небојша Горановић говори о моме раду, а не објашњава зашто као председник Одбора директора "Просвете" своје право није искористио, па ме, током свих ових година, није критиковао, опоменуо, казнио или, једноставно, сменио, што је све уз помоћ још једног члана Одбора директора (до краја септембра 2016) лако могао да учини.
Ово истиче Драган Миленковић, генерални директор "Просвете", реагујући на текст Небојше Горановића, привременог заступника капитала у овој кући, који смо под насловом "Све неистине Миленковића", објавили у јучерашњем броју.
- На положај директора ИП "Просвета" дошао сам путем јавног конкурса, а председник комисије Небојша Горановић одабрао ме је као најбољег између пет кандидата. Записници са састанака Одбора директора се чувају, па је лако утврдити да ни на једном од састанака ни Горановић, нити иједан од три члана одбора (трећи сам ја) није критиковао мој рад, опоменуо ме, казнио, нити предложио моју смену.
Напротив, записници чувају извештаје о повећањима дневних пазара у књижарама од мог доласка у ту кућу, као и констатације о значајним делима које сам издао (широј јавности потпуно непознате есеје "О српским писцима" нобеловца Иве Андрића, књигу "Србија на истоку" Светозара Марковића, култне књиге Јована Цвијића, дела руске књижевности и књигу "Нова руска реч Путин" аутора Животе Ивановића).
У тим записницима, Миленковић подсећа да је констатован и његов избор за члана једног од одбора САНУ, ретког не-академика у саставу једног таквог одбора, на предлог академика Драгослава Михаиловића - што је сигурно допринело повратку дела угледа "Просвете".
- Не, Небојша Горановић наставља да тражи исплате надокнаде као заступнику капитала (које му не исплаћујем по савету адвоката - како "Просвету" не бих увео у стечај), а више није сигурно да ли он и даље обавља ту функцију, јер, на мој захтев да презентује решење Министарства привреде, он га не доноси, већ маше старим решењем Агенције за приватизацију (која одавно не постоји) у коме је назив "Просвете" "у реструктурирању" - који више није важећи - истиче Миленковић и закључује:
- Горановић припада групи људи које је изнедрила ова лоша приватизација у Србији, а који су, како је својевремено јавно писано, имали понекад и по седам--осам плаћених функција, које су један другоме буразерски намештали. Њиме и сличнима сигурно ће се бавити државне и независне институције за испитивање корупције, којима смо доставили податке о догађањима у Издавачком предузећу "Просвета".
СОЛИДАРНОСТ СА ЗАПОСЛЕНИМА
КАД сам у фебруару 2014. дошао у "Просвету", Небојша Горановић примао је истовремено бар три прилично висока лична дохотка: као запослен у предузећу "Јавор" из Ивањице, као председник Одбора директора "Просвете" и као члан Одбора директора у "Технохемији" из Београда - па је он пре поседник, а не заступник капитала. Све то време, ја сам, солидаришући се са запосленима у "Просвети", као директор примао минимални лични доходак - онолико колико су добијали и остали радници - каже Миленковић.
Драган Миленковић, генерални директор Издавачког предузећа "Просвета"
ЛеЗ 0010477  
..

Тин Ујевић

Онај који се има родити
већ постоји у свијету:
онај који је надање:
Чин је већ у покрету.

Но ми ћемо га везати
Да нам одговара
за кривицу своје љепоте,
И опет, и њега ће стезати
земља трудна и стара.

И ми ћемо га убити,
само врло полагано,
са истанчаним мукама,
да престане нас љубити,
да укине наша уздања,
да види да је све залуду:
и што смо га чекали,
и што се родио,
и што је хтио,
и што је био,
он,
онај,
тај.

Ми ћемо га изјаловити,
Он ће бити осујећен.
Ми имамо радиум.
Што ће нам воља и ум?
Што ће нам младост?
Што ће нам радост?
Јер ми смо срећни од пизме
и ината.
Ми преживљујемо катаклизме,
али из баре не можемо.
И блато је до врата.

И сваки од нас награду иште
за половичност и рђава дјела,
и нећемо ништа цијела,
чак ни својега пријатеља,
чак ни својега поборника,
ни својега добротвора.

Земља је глуха и спора,
Окорјела земљина кора.

Онај који се има родити
већ постоји на свијету.
Јаг га познам:
Избјегавам га у сусрету,
као да смо на трошном мосту,
јер он на неће водити
нити нас препородити.
Он је жртва у нашем сплету.
Он ће да земљу очара
и себе да разочара
с нама:
он ће бескористан минути,
јер нас истине муче
и јер је прeче јуче (та јама),
с врата ћемо га скинути,
јер је и правда то
а сви смо врло стари:
у нашем тијелу голаћи,
а нашим лицем маске.

(Политика, 6. јануар 1936. године)
ЛеЗ 0010340   

Нема коментара:

Постави коментар

ГЛАВНА КЊИЖАРА "Сазвежђа З"

ГЛАВНА КЊИЖАРА  "Сазвежђа З"
Ради НОН СТОП

Свака птица има свога копца

НЕМЦИ ЦЕНЕ СРБЕ, АЛИ ИХ НЕ ВОЛЕ

ЈОВАНА, како каже, жели да подсети њене драге Србе на једну особину немачког народа када су у питању односи према Србима и осталим народима, коју је тачно уочио Свети владика Николај, који је добро познавао дух германског племена. - Немци цене Србе, али их не воле. Немци не воле оне народе којима се диве. Ту су, поред Срба, Французи и Енглези. А оне које воле, њих презиру. У ту групу спадају Хрвати, Бугари, Италијани… Потомци старих тевтонских ратника презиру поданички менталитет фукаре. Руса и Американаца се плаше. Свака птица има свога копца.

АКЦИЈЕ: пролетња и летња распродаја часописа и књига "ЗАВЕТИНА

АКЦИЈЕ: пролетња и летња распродаја часописа и књига "ЗАВЕТИНА
Сва издања "Заветина", антологије, романи, књиге песама, есеја, огледа, дигитална продукција, библиофилска издања, могу да поруче не само читаоци из Србије, већ широм Европе и свих других континената!

ПОМОЋ - ДОНАЦИЈЕ

Финансирамо се од продаје штампаних на папиру издања и часописа ЗАВЕТИНА, директних куповина од ЗАВЕТИНА, и донација солидарности. Донације солидарности се примају од појединаца, индивидуа, или организација, или фондација, које потпомажу непрофитно издаваштво, преводилаштво и повезивање писаца различитих националности, језика и култура. Примамо донације како од филантропа из Србије, тако и од свих других, са свих континената земаљских, увек истичући на нашим штампаним издањима, порекло донација. Уплата се врши једноставно. - Донатори из Србије шаљу новац уобичајеном поштанском новчаном упутницом на адресу :Мирослав Лукић, 11000 Београд, Улица Сердар Јанка Вукотића 1/13. - Донатори из света новац шаљу искључиво преко Western Uniona на адресу: Miroslav Lukić, 11000 Beograd, Serbia, Serdar Janko Vukotić 1/13. - Уколико има неких дилема, нејасноћа, пишите нам на преко обрасца за контакт (у дну) **** Financed from the sale of printed editions on the paper and magazines ZAVETINA, direct purchase of Zavetina, donations and solidarity. Solidarity receivd donations from individuals, individual, or organiyation, or foundation, the supporting Non/profit publishing, translanting and connect writers of different nationalities, language and culture. To accept donations from philantropist from Serbia, and from all other sountries from all continents, always pointing out to our print publications, the origin of donations. Payment will made easy. - Donors from Serbia sent the money to ordinary postal money order at the following address: Miroslav Lukic, 11000 Beograd, 11000 Belgrade, Street Serdar Janko Vukotic 1/13.
Donors from around the world send money only through Western Union to te following address: Miroslav Lukic, 11000 Belgrade, Serbia, street Serdar Janko Vukotic 1/13. - If there are some dilemmas, concerns, write to us at the Internet address miroslav7275@gmail.com