"Сав мисаони (духовни),свет представљен је тајанствено у символичним сликама у свету чувственом за оне који имају очи да виде; и сав свет чувствени закључен је у свету мисаоном" (М. Исповедник: Тајноводство, глава II). То виде они који имају очи да виде, што значи: који су писмени те знају да читају по смислу, или, другим речима: којима је духовни вид отворен те могу да гледају духом духовно, а не само телесним очима телесно. (Свети владика Николај Велимировић: Символи и сигнали, стр. 13)

.

.
.

ДОПИСНИЦИ "ТАЈНОВОДСТВА", СУРБИТЕ, САЗВЕЖЂА З, ЗАВЕТИНА...

ДОПИСНИЦИ "ТАЈНОВОДСТВА", СУРБИТЕ, САЗВЕЖЂА З, ЗАВЕТИНА...
.ДОПИСНИЦИ "ТАЈНОВОДСТВА", СУРБИТЕ, САЗВЕЖЂА З, ЗАВЕТИНА... деле се на две групе - на оне из УЖАС-а (тзв. Ужа Србија, редовне и повремене), и оне из Изванужас-а (тзв. вилајета, такође - повремене и редовне). Дописнике бира озбиљност, дар, тврдоглавост или инат, Бог и Оснивач. Имена дописника су тајна. Дописи ће бити публиковани овде, али и на другим локацијама Сазвежђа З...сразмерно ширењу Мреже дописника...

Мој школски Вергилије!

Мој школски Вергилије!
Датирано: 20.августа 1944.

ЗАВЕТИНА

ЗАВЕТИНА
Дневник непознате, друкчије Србије

.

.
.

Колекција ДВА П.

Колекција ДВА ПАУНА

..
..

ТИТОНИК

Ман свој „НАСТАНАК ДОКТОРА ФАУСТУСА“  започиње цитатом из Гетеа:“Јер, иако свако књижевно дело у тренутку свог појављивања мора да се ослања на само себе. И само по себи  да дејствује, због чега ја нисам волео ни једноме да дајем предговоре, поговоре и правдања пред критиком, ипак такви радови, што више одлазе у прошлост, престају да утичу, и то утолико више што је јачи био њихов првобитни утицај;  и може се рећи да их цене утолико мање што су више допринели проширењу домаће културе – као мајку која тако лако може да заклони неколико лепих кћери. Ето због чега је корисно придавати тим делима историјску вредност, разговарајући о њиховом настанку са благонаклоним познаваоцима“
Нисам позајмио  садржај  своје књиге, ни од Мана, ни од Гетеа, црпем га из себе. Моја књига би могла бити обимнија од  „НАСТАНКА  ДОКТОРА ФАУСТУСА“  и то ме уопште не забрињава. Пишем је, првенствено себе ради, својих потомака ради, и генерација које ће доћи и истраживати српску културу и књижевност последње четвртине 20. И прве четвртине 21. века. То није ни мемоар, ни дневник. Мемоаре пишу значајни државници или тајни дворски писци, људи на крају своје каријере, а моја није ни започела, иако сам скоро напунио четрдесет и пет година!  Најважније моје написане књиге још нису штампане!  Њихово штампање су онемогућивале друштвено-културно-политичке околности, и тајни експоненти власти. Уредници бившег времена. Међу њима и не мали број оних који су скоро моји вршњаци, али су имали другачије биографије и развој, и савитљивију кичму. Многи су дошли из партијских лабораторија, из најгорих секти, или преко фаворита продужених руку једноумаца. То је од њих направило „стрвинаре“ и најнеморалнија чудовишта која на фотографијама имају кочоперна и скоро поштена лица.

Књиге које су написали као писци, биће заборављене, већ их прекрива прашина заборава....
        = извор: написано крајем 1995. године. Поново прочитано почетком 2017.

     ЛеЗ 0010325                                                                     Белатукадруз


Нема коментара:

Постави коментар

ГЛАВНА КЊИЖАРА "Сазвежђа З"

ГЛАВНА КЊИЖАРА  "Сазвежђа З"
Ради НОН СТОП

Свака птица има свога копца

НЕМЦИ ЦЕНЕ СРБЕ, АЛИ ИХ НЕ ВОЛЕ

ЈОВАНА, како каже, жели да подсети њене драге Србе на једну особину немачког народа када су у питању односи према Србима и осталим народима, коју је тачно уочио Свети владика Николај, који је добро познавао дух германског племена. - Немци цене Србе, али их не воле. Немци не воле оне народе којима се диве. Ту су, поред Срба, Французи и Енглези. А оне које воле, њих презиру. У ту групу спадају Хрвати, Бугари, Италијани… Потомци старих тевтонских ратника презиру поданички менталитет фукаре. Руса и Американаца се плаше. Свака птица има свога копца.

АКЦИЈЕ: пролетња и летња распродаја часописа и књига "ЗАВЕТИНА

АКЦИЈЕ: пролетња и летња распродаја часописа и књига "ЗАВЕТИНА
Сва издања "Заветина", антологије, романи, књиге песама, есеја, огледа, дигитална продукција, библиофилска издања, могу да поруче не само читаоци из Србије, већ широм Европе и свих других континената!

ПОМОЋ - ДОНАЦИЈЕ

Финансирамо се од продаје штампаних на папиру издања и часописа ЗАВЕТИНА, директних куповина од ЗАВЕТИНА, и донација солидарности. Донације солидарности се примају од појединаца, индивидуа, или организација, или фондација, које потпомажу непрофитно издаваштво, преводилаштво и повезивање писаца различитих националности, језика и култура. Примамо донације како од филантропа из Србије, тако и од свих других, са свих континената земаљских, увек истичући на нашим штампаним издањима, порекло донација. Уплата се врши једноставно. - Донатори из Србије шаљу новац уобичајеном поштанском новчаном упутницом на адресу :Мирослав Лукић, 11000 Београд, Улица Сердар Јанка Вукотића 1/13. - Донатори из света новац шаљу искључиво преко Western Uniona на адресу: Miroslav Lukić, 11000 Beograd, Serbia, Serdar Janko Vukotić 1/13. - Уколико има неких дилема, нејасноћа, пишите нам на преко обрасца за контакт (у дну) **** Financed from the sale of printed editions on the paper and magazines ZAVETINA, direct purchase of Zavetina, donations and solidarity. Solidarity receivd donations from individuals, individual, or organiyation, or foundation, the supporting Non/profit publishing, translanting and connect writers of different nationalities, language and culture. To accept donations from philantropist from Serbia, and from all other sountries from all continents, always pointing out to our print publications, the origin of donations. Payment will made easy. - Donors from Serbia sent the money to ordinary postal money order at the following address: Miroslav Lukic, 11000 Beograd, 11000 Belgrade, Street Serdar Janko Vukotic 1/13.
Donors from around the world send money only through Western Union to te following address: Miroslav Lukic, 11000 Belgrade, Serbia, street Serdar Janko Vukotic 1/13. - If there are some dilemmas, concerns, write to us at the Internet address miroslav7275@gmail.com