"Сав мисаони (духовни),свет представљен је тајанствено у символичним сликама у свету чувственом за оне који имају очи да виде; и сав свет чувствени закључен је у свету мисаоном" (М. Исповедник: Тајноводство, глава II). То виде они који имају очи да виде, што значи: који су писмени те знају да читају по смислу, или, другим речима: којима је духовни вид отворен те могу да гледају духом духовно, а не само телесним очима телесно. (Свети владика Николај Велимировић: Символи и сигнали, стр. 13)

ЗАВЕТИНА

ЗАВЕТИНА
Дневник непознате, друкчије Србије

.

.
.

Писма

Писма
...
...

Мирослав Тодоровић - Мирославу Лукићу

Драги имењаче,  ево мало се разведри  и сваким даном смо ближи пролећу. Ја сам и даље на терапији, а за месец и по ће, надам се, бити све у реду. Ми који смо се бавили овим "узалудним послом"  нисмо размишљали да се и очи замарају и троше. Шта смо то урадили, драги пријатељу, и због чега?  Сада смо сатерани у мишју рупу, јер  и они часописи који су излазили више не излазе, или с муком излазе. Зна ли ико зашто, ко нас то духовно  у црну земљу набија? О спонозорима и уметницима писах. Пристајање и на ту врсту "борбе" и самомозахизма. 
И сва наша писанија су као она прича "Трајанов берберин". Вера да ће се наш глас  чути. Знаш и живиш све ово и стога овде стављам тачку. Сам се са собом матор обрачунава, сређујем  и тешим...
Приредих књигу прозе, вероватно ће уз нечије спонзорство изаћи и како написа Недељко "у јадном тиражу и бити раздељена". А књижара  нема,  постојеће ће све више продавати страну робу.
Шаљем ти ово сочињеније у ПДФ да га преко тебе, и ове технике фејс бука,  лансирам до неког радозналца коме је до књиге још стало.
Срдачно, вазда твој имењак из Трешњевице
Мирослав
18. фебруар 2017.

*
 Мирослав Лукић - Мирославу Тодоровићу

Поштовани,

Тодоровићу,
драги Мирославе!

Невесело је писмо твоје са разлогом; хвала на јављању. Разумео сам то о чему пишеш.
И ја сам ових дана стигао до  - у раду на тзв. Енциклопедији ЗАВЕТИНА - 

ЛеЗ 001020  Блез Сандрар. Миодраг Станисављевић Српске новине >>>>

     Подвукао сам бројку 10.208.

   То значи да сам у последњих десетак година, публиковао, учинио планетарно доступним - преко ДЕСЕТ ХИЉАДА чланака, осврта, писама, проза, песама, критика.... итд.  У том огромном броју прилога, има више од стотинак и твојих прилога, више него многих других које сам помагао, јер си ти био упоран, и пун елана, који је својствен тежацима и сељачким синовима. И ја сам - припремајући све то за објаву -  на уштрб свога  стваралаштва - радио против себе и својих очију, али -  требало је то учинити, јер је у српском издаваштву дошло до стварања таквих јазова који се граниче са лудилом и опустошењем. Међутим, од Српске нове године 2017. решио сам да престанем са тим, не сасвим, али да престанем, и да убудуће само повремено публикујем понешто - што сам потражио од неког писца српског или светског.
     Нека се српски писци сналазе без мене како знају и умеју, како су знали и умели.
      Хвала ти на поверењу, и на размени искустава. Погледао сам то што си ми послао. Има доста шт. грешака, које треба исправити. Странице се неке не виде, четири странице, при крају. Међутим, и да се све то поново прегледа - сматрам да је обавезно да се то уради - ја то не бих прихватио за публиковање. Само у најгорем случају, тј. да ти то објавиш макар у 100 или 300 примерака на папиру, могао бих то да унесем, пола године након штампања, у тзв. дигиталну позајмну библиотеку "Сазвежђа З" на пар месеци.
     Ја се ипак надам да ћеш ти наћи или издавача или помоћ за тај твој рукопис, упркос свему.
      Иначе, мени се чини да се српска зима одужила, као и ова магла (створена за лов у мутном), и помисао на пролеће ме радује, због одласка на село, где барем могу нешто да чепркам, урадим што се може, и заборавим на многе мрачне мисли које ме муче (једна од њих је и околност да је изузетно тешко живети и издржавати трочлану породицу у Београду са скромном професорском пензијом, без додатних прихода),  Али ту су и друге, које пролеће и мисао о њему, не може да потисне, само аргатски рад.
    Свако добро,   М. Лукић
    18. фебр. 17.
Нема коментара:

Постави коментар

ГЛАВНА КЊИЖАРА "Сазвежђа З"

ГЛАВНА КЊИЖАРА  "Сазвежђа З"
Ради НОН СТОП

Свака птица има свога копца

НЕМЦИ ЦЕНЕ СРБЕ, АЛИ ИХ НЕ ВОЛЕ

ЈОВАНА, како каже, жели да подсети њене драге Србе на једну особину немачког народа када су у питању односи према Србима и осталим народима, коју је тачно уочио Свети владика Николај, који је добро познавао дух германског племена. - Немци цене Србе, али их не воле. Немци не воле оне народе којима се диве. Ту су, поред Срба, Французи и Енглези. А оне које воле, њих презиру. У ту групу спадају Хрвати, Бугари, Италијани… Потомци старих тевтонских ратника презиру поданички менталитет фукаре. Руса и Американаца се плаше. Свака птица има свога копца.

АКЦИЈЕ: пролетња и летња распродаја часописа и књига "ЗАВЕТИНА

АКЦИЈЕ: пролетња и летња распродаја часописа и књига "ЗАВЕТИНА
Сва издања "Заветина", антологије, романи, књиге песама, есеја, огледа, дигитална продукција, библиофилска издања, могу да поруче не само читаоци из Србије, већ широм Европе и свих других континената!

ПОМОЋ - ДОНАЦИЈЕ

Финансирамо се од продаје штампаних на папиру издања и часописа ЗАВЕТИНА, директних куповина од ЗАВЕТИНА, и донација солидарности. Донације солидарности се примају од појединаца, индивидуа, или организација, или фондација, које потпомажу непрофитно издаваштво, преводилаштво и повезивање писаца различитих националности, језика и култура. Примамо донације како од филантропа из Србије, тако и од свих других, са свих континената земаљских, увек истичући на нашим штампаним издањима, порекло донација. Уплата се врши једноставно. - Донатори из Србије шаљу новац уобичајеном поштанском новчаном упутницом на адресу :Мирослав Лукић, 11000 Београд, Улица Сердар Јанка Вукотића 1/13. - Донатори из света новац шаљу искључиво преко Western Uniona на адресу: Miroslav Lukić, 11000 Beograd, Serbia, Serdar Janko Vukotić 1/13. - Уколико има неких дилема, нејасноћа, пишите нам на преко обрасца за контакт (у дну) **** Financed from the sale of printed editions on the paper and magazines ZAVETINA, direct purchase of Zavetina, donations and solidarity. Solidarity receivd donations from individuals, individual, or organiyation, or foundation, the supporting Non/profit publishing, translanting and connect writers of different nationalities, language and culture. To accept donations from philantropist from Serbia, and from all other sountries from all continents, always pointing out to our print publications, the origin of donations. Payment will made easy. - Donors from Serbia sent the money to ordinary postal money order at the following address: Miroslav Lukic, 11000 Beograd, 11000 Belgrade, Street Serdar Janko Vukotic 1/13.
Donors from around the world send money only through Western Union to te following address: Miroslav Lukic, 11000 Belgrade, Serbia, street Serdar Janko Vukotic 1/13. - If there are some dilemmas, concerns, write to us at the Internet address miroslav7275@gmail.com