"Сав мисаони (духовни),свет представљен је тајанствено у символичним сликама у свету чувственом за оне који имају очи да виде; и сав свет чувствени закључен је у свету мисаоном" (М. Исповедник: Тајноводство, глава II). То виде они који имају очи да виде, што значи: који су писмени те знају да читају по смислу, или, другим речима: којима је духовни вид отворен те могу да гледају духом духовно, а не само телесним очима телесно. (Свети владика Николај Велимировић: Символи и сигнали, стр. 13)

.

.
.

ДОПИСНИЦИ "ТАЈНОВОДСТВА", СУРБИТЕ, САЗВЕЖЂА З, ЗАВЕТИНА...

ДОПИСНИЦИ "ТАЈНОВОДСТВА", СУРБИТЕ, САЗВЕЖЂА З, ЗАВЕТИНА...
.ДОПИСНИЦИ "ТАЈНОВОДСТВА", СУРБИТЕ, САЗВЕЖЂА З, ЗАВЕТИНА... деле се на две групе - на оне из УЖАС-а (тзв. Ужа Србија, редовне и повремене), и оне из Изванужас-а (тзв. вилајета, такође - повремене и редовне). Дописнике бира озбиљност, дар, тврдоглавост или инат, Бог и Оснивач. Имена дописника су тајна. Дописи ће бити публиковани овде, али и на другим локацијама Сазвежђа З...сразмерно ширењу Мреже дописника...

Мој школски Вергилије!

Мој школски Вергилије!
Датирано: 20.августа 1944.

ЗАВЕТИНА

ЗАВЕТИНА
Дневник непознате, друкчије Србије

.

.
.

Проза

..

..

Одломак  Из рукописа романа Протуве и анђели
( ПОРАЖЕНА СНАГА)

(....)

 ***
Ако су Чизмаши и Кад су цветале тикве гола истина о нашој стварности, онда је истина у мојим забелешкама толико гола „порнографски гола“ раскречила ноге и зева у пуној величини и изгледу. Жалим што онда не дођох на Књижевно вече  када беше промоција  Бигзових  издања. Твоје о нама   Теренске свеске. Био је  тада и мој писац Драгослав са књигом „Лов на стенице.“ Хтео сам да га питам за ону реченицу из тикава како нас „Само рат може спасити. “ Је ли то овај рат?

            ***                                                                                                                              Сваким даном све више упознајем наличје овог нашег не тако белог града. Човек ако је усто још и таксиста зачас се нађе у том полусвету у друштвеном муљу. Међу људима са дна живота. Обрео сам се у једној собици, уствари шупи (три са три)  са заједничком чесмом у дворишту, у којој живе  брат беспосличар, сестра разведена са дететом из тог неуспелог брака. У суседној собици (још мањој)  живи млада жена са „дететом љубави“, уствари животињари са тим недужним створењем које се зове Жељко, а колико је жељен мислим да већ сада осећа. И шта бива, беспосличар „набацује“ ту несрећницу, пиљарима, чистачима, носачима, студентима и (како нема овде оних што праве џаду) и таксистима. Више из знатижеље, да би комплетирао утиске о свему,  обрео сам се у том брлогу. Улази дотична са клинцем, клинац иде напред а после пар речи које се обично упућују деци, прилази чики умиљато, како то већ деца знају, хтео би да се игра.  Кажу да деца инстиктивно осете ко је добар човек, а ја велим кобила се преко ждребета хвата. Мамица  за то време пијуцка кафу, пуши и проговори тек по коју.  А очи, очи су јој прича за себе.  Ако су очи огледало душе њеној души секса никада доста. Час   је личила на краву која прежива и тугује што је сваки дан музу, а једном годишње воде бику, час на кобилу која тражи пастува. Беспосличар сво време прича о неком њеном пријатељу који је отишао у Шведску да снима порно филмове на препоруку неких дама  због велике ките.  Клинац је за то  време стигао да се попне „чики“ на  леђа иако га је мама  стално опомињала  на лепо понашање. И на крају мамица, по свим правилима понашања рече клинцу: „Кажи, сине, чики ћао, па-па.“ 
А чики се увукла и душу нека туга и мучнина. Изашла је у убеђењу да је нашла муштерију за то вече и решила проблем намерница за сутрадан. А мени секс на памет није падао.  И кад сам био млађи, луђи и пијан такве авантуре стварале су ми мучнину у души.Не могу рећи да није привлачна и да је не би натегао, ипак је мени још памет и душа  чиста  и док је тако добро је... Бар, ја тако мислим.

                 = видети извор, више


Нема коментара:

Постави коментар

ГЛАВНА КЊИЖАРА "Сазвежђа З"

ГЛАВНА КЊИЖАРА  "Сазвежђа З"
Ради НОН СТОП

Свака птица има свога копца

НЕМЦИ ЦЕНЕ СРБЕ, АЛИ ИХ НЕ ВОЛЕ

ЈОВАНА, како каже, жели да подсети њене драге Србе на једну особину немачког народа када су у питању односи према Србима и осталим народима, коју је тачно уочио Свети владика Николај, који је добро познавао дух германског племена. - Немци цене Србе, али их не воле. Немци не воле оне народе којима се диве. Ту су, поред Срба, Французи и Енглези. А оне које воле, њих презиру. У ту групу спадају Хрвати, Бугари, Италијани… Потомци старих тевтонских ратника презиру поданички менталитет фукаре. Руса и Американаца се плаше. Свака птица има свога копца.

АКЦИЈЕ: пролетња и летња распродаја часописа и књига "ЗАВЕТИНА

АКЦИЈЕ: пролетња и летња распродаја часописа и књига "ЗАВЕТИНА
Сва издања "Заветина", антологије, романи, књиге песама, есеја, огледа, дигитална продукција, библиофилска издања, могу да поруче не само читаоци из Србије, већ широм Европе и свих других континената!

ПОМОЋ - ДОНАЦИЈЕ

Финансирамо се од продаје штампаних на папиру издања и часописа ЗАВЕТИНА, директних куповина од ЗАВЕТИНА, и донација солидарности. Донације солидарности се примају од појединаца, индивидуа, или организација, или фондација, које потпомажу непрофитно издаваштво, преводилаштво и повезивање писаца различитих националности, језика и култура. Примамо донације како од филантропа из Србије, тако и од свих других, са свих континената земаљских, увек истичући на нашим штампаним издањима, порекло донација. Уплата се врши једноставно. - Донатори из Србије шаљу новац уобичајеном поштанском новчаном упутницом на адресу :Мирослав Лукић, 11000 Београд, Улица Сердар Јанка Вукотића 1/13. - Донатори из света новац шаљу искључиво преко Western Uniona на адресу: Miroslav Lukić, 11000 Beograd, Serbia, Serdar Janko Vukotić 1/13. - Уколико има неких дилема, нејасноћа, пишите нам на преко обрасца за контакт (у дну) **** Financed from the sale of printed editions on the paper and magazines ZAVETINA, direct purchase of Zavetina, donations and solidarity. Solidarity receivd donations from individuals, individual, or organiyation, or foundation, the supporting Non/profit publishing, translanting and connect writers of different nationalities, language and culture. To accept donations from philantropist from Serbia, and from all other sountries from all continents, always pointing out to our print publications, the origin of donations. Payment will made easy. - Donors from Serbia sent the money to ordinary postal money order at the following address: Miroslav Lukic, 11000 Beograd, 11000 Belgrade, Street Serdar Janko Vukotic 1/13.
Donors from around the world send money only through Western Union to te following address: Miroslav Lukic, 11000 Belgrade, Serbia, street Serdar Janko Vukotic 1/13. - If there are some dilemmas, concerns, write to us at the Internet address miroslav7275@gmail.com