"Сав мисаони (духовни),свет представљен је тајанствено у символичним сликама у свету чувственом за оне који имају очи да виде; и сав свет чувствени закључен је у свету мисаоном" (М. Исповедник: Тајноводство, глава II). То виде они који имају очи да виде, што значи: који су писмени те знају да читају по смислу, или, другим речима: којима је духовни вид отворен те могу да гледају духом духовно, а не само телесним очима телесно. (Свети владика Николај Велимировић: Символи и сигнали, стр. 13)

.

.
.

ДОПИСНИЦИ "ТАЈНОВОДСТВА", СУРБИТЕ, САЗВЕЖЂА З, ЗАВЕТИНА...

ДОПИСНИЦИ "ТАЈНОВОДСТВА", СУРБИТЕ, САЗВЕЖЂА З, ЗАВЕТИНА...
.ДОПИСНИЦИ "ТАЈНОВОДСТВА", СУРБИТЕ, САЗВЕЖЂА З, ЗАВЕТИНА... деле се на две групе - на оне из УЖАС-а (тзв. Ужа Србија, редовне и повремене), и оне из Изванужас-а (тзв. вилајета, такође - повремене и редовне). Дописнике бира озбиљност, дар, тврдоглавост или инат, Бог и Оснивач. Имена дописника су тајна. Дописи ће бити публиковани овде, али и на другим локацијама Сазвежђа З...сразмерно ширењу Мреже дописника...

Мој школски Вергилије!

Мој школски Вергилије!
Датирано: 20.августа 1944.

ЗАВЕТИНА

ЗАВЕТИНА
Дневник непознате, друкчије Србије

.

.
.

ВЕСТИ ИЗВАНУЖАС-а


..
..ВИШЕ ПУТА ОШТЕЋЕН И САНИРАН...
БЕЗ УПОТРЕБНЕ ДОЗВОЛЕ

МОСТ Мехмед-паше Соколовића за четири и по века, више пута је разаран и обнављан. Прво забележено оштећење моста било је рушење једног свода у средњем веку. При повлачењу Аустријанаца 1914. разорено је једно окно, а следеће године српска војска приликом напуштања Вишеграда разорила је још једно. У октобру 1943. Немци су минирањем разорили четири стуба са околним сводовима. Детаљна реконструкција моста извршена је у периоду од 1949. до 1952.

- После издавања грађевинске дозволе, Министарству је требало да буде достављен извођачки пројекат и да буде именован Надзорни одбор који ће пратити радове, што никад није учињено. Током 2014. године ТИКА је именовала фирму ЕРБУ за извођаче радова и они су почели да раде без надзора, лиценци и потребног броја инжењера, па су им инспекцијски органи забранили извођење радова. Министарство им је тада изашло у сусрет помажући да региструју пословну јединицу и запосле одређен број стручних људи, тако да су радови могли несметано да почну - нагласила је Голићева.
* Фото: Танјуг / Ап / Амел Ермић
Током прошле године Општина Вишеград је обавестила Министарство о завршетку радова и упутила захтев за издавање употребне дозволе.
- Уз тај захтев они нам нису доставили апсолутно ништа од потребне техничке документације, тако да ни на који начин нисмо могли да издамо употребну дозволу за стару ћуприју - навела је Голићева.
Синиша Шешум, шеф канцеларије Унеска у БиХ, рекао је да је договорено да општина Вишеград и ТИКА доставе сву потребну папирологију како би се формирала комисија која ће утврдити да ли је мост саниран уз потребну документацију.
Начелник вишеградске општине Младен Ђуревић навео је пропусте који су направљени приликом последње реконструкције моста.
- Расвета око моста није постављена на адекватан начин, на самој ћуприји и не ради, од када су извођачи напустили градилиште. Проблем је и одизање корита реке Дрине, чиме је смањена пропусна моћ лукова. Камен који је постављен на газишту моста већ се распада, а требало је да буде постављена калдрма - рекао је Ђуревић.
       = извор: Милица Кусмук | 21. мај 2017. 09:45 
ЛеЗ 0011303    

Нема коментара:

Постави коментар

ГЛАВНА КЊИЖАРА "Сазвежђа З"

ГЛАВНА КЊИЖАРА  "Сазвежђа З"
Ради НОН СТОП

Свака птица има свога копца

НЕМЦИ ЦЕНЕ СРБЕ, АЛИ ИХ НЕ ВОЛЕ

ЈОВАНА, како каже, жели да подсети њене драге Србе на једну особину немачког народа када су у питању односи према Србима и осталим народима, коју је тачно уочио Свети владика Николај, који је добро познавао дух германског племена. - Немци цене Србе, али их не воле. Немци не воле оне народе којима се диве. Ту су, поред Срба, Французи и Енглези. А оне које воле, њих презиру. У ту групу спадају Хрвати, Бугари, Италијани… Потомци старих тевтонских ратника презиру поданички менталитет фукаре. Руса и Американаца се плаше. Свака птица има свога копца.

АКЦИЈЕ: пролетња и летња распродаја часописа и књига "ЗАВЕТИНА

АКЦИЈЕ: пролетња и летња распродаја часописа и књига "ЗАВЕТИНА
Сва издања "Заветина", антологије, романи, књиге песама, есеја, огледа, дигитална продукција, библиофилска издања, могу да поруче не само читаоци из Србије, већ широм Европе и свих других континената!

ПОМОЋ - ДОНАЦИЈЕ

Финансирамо се од продаје штампаних на папиру издања и часописа ЗАВЕТИНА, директних куповина од ЗАВЕТИНА, и донација солидарности. Донације солидарности се примају од појединаца, индивидуа, или организација, или фондација, које потпомажу непрофитно издаваштво, преводилаштво и повезивање писаца различитих националности, језика и култура. Примамо донације како од филантропа из Србије, тако и од свих других, са свих континената земаљских, увек истичући на нашим штампаним издањима, порекло донација. Уплата се врши једноставно. - Донатори из Србије шаљу новац уобичајеном поштанском новчаном упутницом на адресу :Мирослав Лукић, 11000 Београд, Улица Сердар Јанка Вукотића 1/13. - Донатори из света новац шаљу искључиво преко Western Uniona на адресу: Miroslav Lukić, 11000 Beograd, Serbia, Serdar Janko Vukotić 1/13. - Уколико има неких дилема, нејасноћа, пишите нам на преко обрасца за контакт (у дну) **** Financed from the sale of printed editions on the paper and magazines ZAVETINA, direct purchase of Zavetina, donations and solidarity. Solidarity receivd donations from individuals, individual, or organiyation, or foundation, the supporting Non/profit publishing, translanting and connect writers of different nationalities, language and culture. To accept donations from philantropist from Serbia, and from all other sountries from all continents, always pointing out to our print publications, the origin of donations. Payment will made easy. - Donors from Serbia sent the money to ordinary postal money order at the following address: Miroslav Lukic, 11000 Beograd, 11000 Belgrade, Street Serdar Janko Vukotic 1/13.
Donors from around the world send money only through Western Union to te following address: Miroslav Lukic, 11000 Belgrade, Serbia, street Serdar Janko Vukotic 1/13. - If there are some dilemmas, concerns, write to us at the Internet address miroslav7275@gmail.com